Eind 2012 schreef Tolken Select een wedstrijd uit om mensen aan te sporen hun ervaringen en annekdotes op te schrijven en te delen met collega’s. Met het online zetten van onze nieuwe website delen we graag nog enkele ervaringen met u.

The little big man

Een advocatenkantoor verzoekt mij of ik voor één van hun advocaten kan komen tolken. Ik meld mij bij de aan mij doorgegeven gevangenis. Na de gebruikelijke controles kom ik de gevangenis binnen en ontmoet ik de reeds gearriveerde advocaat en even later zijn, naar nu blijkt, mogelijk toekomstige cliënt.

De cliënt is een man van ongeveer 32 jaar oud. Hij heeft een tenger postuur en hij is niet langer dan 1.60 m. Voor iemand dat al een paar maanden in voorarrest zit, ziet hij er erg goed uit.

De cliënt begint te zeggen dat zijn vooruitzichten niet goed er uitzien en dat hij een andere advocaat zoekt omdat zijn huidige advocaat niet genoeg tijd aan hem en zijn dossier besteedt. Zijn huidige advocaat blijkt één van de vijf topadvocaten van Nederland te zijn. Maar als deze advocaat geen tijd en energie heeft om aandacht aan hem te besteden dan wil hij een andere professionele advocaat.

De aanwezige advocaat steekt van wal en vertelt dat hij het dossier van zijn toekomstige cliënt heeft gelezen. Hij vertelt ook een aantal anekdotes waaruit moet blijken dat de topadvocaat vegeteert op zijn goede naam en zijn televisieoptredens. En dat hij niet zo’n goede advocaat is als wordt beweerd. De advocaat vertelt veel over zijn ervaringen en verrichtingen als advocaat van de belangrijke criminelen die hij heeft verdedigd.

De cliënt die zichtbaar onder de indruk van de succesverhalen van de advocaat is geraakt vraagt hem zijn dossier over te nemen. Hij vraagt over het honorarium. De advocaat zegt koeltjes dat hij 12.000 € wil en dat is alles inclusief. Ik schrik als de cliënt even koeltjes en zonder een krimp te geven zegt: “Akkoord”. Ik ben perplex en denk dat dat veel geld is. Waar haalt dit tengere mannetje 12.000 € vandaan? Zou hij in drugs zitten?

Ik maan mij om bij de les te blijven. Professioneel te zijn en geen conclusie te trekken. Dat hoort niet bij mijn beroep. De advocaat neemt van zijn mogelijke toekomstige cliënt afscheid met de mededeling dat hij een contract zal opsturen met een bijbehorende acceptgirokaart voor de eerste aanbetaling.

Drie weken later tolk ik voor deze cliënt bij de inhoudelijke zitting van de zaak. De topadvocaat die ik van de andere zaken ken doet de verdediging. Het blijkt dat the litlle man niet op het voorstel van de andere advocaat is ingegaan.

De voorzitter van de rechtbank legt minutieus uit hoe de verdachte is betrokken bij het plannen, het vervoeren en het versnijden van 20 kilo heroïne. Dat er geluids- en video-opnames van sommige handelingen aanwezig zijn en dat de verdachte heeft deelgenomen aan het versnijden van heroïne in de woning.

De topadvocaat zegt dat de verdachte een pion is van de hoofdverdachte, een neef van hem. En dat hij helemaal niets wist van heroïne. En dat de rechtbank moet weten dat in dat soort culturen families elkaar helpen en dat de verdachte niet noodzakelijkerwijs op de hoogte hoeft te zijn van de activiteiten van zijn neef.

Als de zitting afloopt, bedankt de verdachte mij en vraagt mij of ik bij zijn hoger beroep ook voor hem wil tolken. Ik ben tevreden.

Ik verlaat de rechtbank en denk bij mijzelf dat the litlle man toch een grote vis is.

Geschreven door: Ehsan Kermani, een tolk en vertaler die collega's en geïnteresseerden meeneemt in de 'wereld van de tolk'.

Cursus waarin tolkhouding en integriteit uitgebreid aan bod komt: Tolkhouding in strafzaken (19PE)