In nieuwsbrief nr 4 (8 mei 2013) heeft Bureau Wbtv u gewezen op de mogelijkheid om via taaltoetsing aan te tonen dat u voldoet aan de taaleisen.

Tolken en vertalers die onderwijs in een taal hebben gevolgd, kunnen relatief eenvoudig aantonen die taal op een bepaald niveau te beheersen. Voor veel talen bestaat die mogelijkheid er echter niet. Daarom wijst Bureau Wbtv op verzoek deskundigen aan die taaltoetsen kunnen afnemen. Dat wil zeggen dat een onafhankelijke deskundige het taalbeheersingniveau van de tolk of vertaler vaststelt. (nieuwsbrief nr 4, 8 mei 2013).

Bureau Wbtv heeft Tolken Select aangewezen als deskundige om het taalbeheersingsniveau Nederlands vast te stellen, de toetsing wordt verzorgd door Bureau STERK. Lees meer over het aanwijzen van deskundigen Taaltoets>>

Voor opname in het Register en de Uitwijklijst dient u aan te tonen dat u het Nederlands beheerst op niveau C1

In deze blog leggen we uit wat de niveaus inhouden en hoe het niveau wordt getoetst.

  • Ik heb een HBO-studie gedaan, heb ik dan niveau C1?
  • Ik heb al een Nt2-examen behaald, moet ik dan ook C1 halen?
  • Wat is eigenlijk C1-niveau? Wat is het verschil met B2?

C1 is een algemene aanduiding voor een zeer hoog taalniveau, vergevorderd. Ter vergelijking: als u in Nederland een HBO-opleiding afrondt, dan wordt taalniveau B2 van u verwacht, net als bij het Staatsexamen programma II. Na afronding van een universitaire studie zou u niveau C1 moeten beheersen. Taalniveau C1 is dus een zeer hoog niveau, waar veel van u wordt verwacht. Dat betekent dat u moeilijke lees- en luisterteksten zeer snel moet kunnen verwerken, dat u bijvoorbeeld een ingewikkelde monoloog moet kunnen houden en daarin goed uw argumenten moet kunnen onderbouwen. Daarnaast moet u formele brieven kunnen schrijven en daarbij zeer ingewikkelde zinsconstructies kunnen toepassen.

Examentraining 

Een goede voorbereiding is de basis voor succes en vertrouwen. Een toets afleggen is spannend, al hoeft spanning een goede prestatie niet in de weg te staan. Twijfelt u of het zal lukken? Examentechniek helpt om het beste ervan te maken. In de examentraining wordt uitgelegd hoe de taaltoets werkt en krijgt u advies over een goede toetstechniek met de nodige tips en trucs aangereikt.

Tijdens de toetstraining leert u wat het taalvaardigheidsniveau C1 inhoudt. Aan de hand van een aantal oefenopgaven laten we u zien hoe de toetsen voor de verschillende deelvaardigheden eruit zien. Daarnaast laten we u zien hoe er beoordeeld wordt, daarbij laten we u oefenen waarbij u een aantal opgaven krijgt voorgelegd die u zelf mag beoordelen. U zult merken dat u daardoor met meer zelfvertrouwen en met een geruster gevoel aan de toets begint en daardoor ook een beter resultaat boekt.

Praktisch

  • U hoeft niet zelf een verzoek tot toekenning van punten in te dienen bij het Bureau Wbtv. Tolken Select verzorgt de PE-aanvraag voor u!
  • De training wordt verzorgd door ervaren en erkende taalassessoren van Bureau STERK.
  • U kunt zich voor de examentraining aanmelden via Tolken Select.

Meer informatie en tarieven >>