Bron: Deze tekst is overgenomen uit de Nieuwsbrief Bureau Wbtv nr 4, 8 mei 2013

Nieuwe taaltoetsen

Tolken Select is aangewezen als deskundige om een taaltoets Nederlands op C1-niveau af te nemen (uitgevoerd door Bureau Sterk).

De Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) is aangewezen als deskundige om een taaltoets Papiamento op C1-niveau af te nemen.

De UNA biedt de taaltoets Papiamento op C1-niveau aan, zowel in Nederland als in Curaçao. In verband met de toetsing in Nederland, heeft de UNA de stichting SPLIKA aangewezen als tussenorganisatie. De feitelijke toetsing en kwaliteitsborging is in handen van de UNA. Wilt u de toets in Nederland afnemen? Meldt u zich dan aan via [email protected].

Bureau Wbtv controleert steekproefsgewijs of de toetsing door deze deskundigen nog aan de voorwaarden voldoet.

Waarom een taaltoets?

Tolken en vertalers die onderwijs in een taal hebben gevolgd, kunnen relatief eenvoudig aantonen die taal op een bepaald niveau te beheersen. Voor veel talen bestaat die mogelijkheid er echter niet. Daarom wijst Bureau Wbtv op verzoek deskundigen aan die taaltoetsen kunnen afnemen. Tolken Select is aangewezen als deskundige om een taaltoets Nederlands op C1-niveau af te nemen (uitgevoerd door Bureau Sterk).

Voorwaarden

Bureau Wbtv wijst een deskundige aan als we hebben vastgesteld dat de taaltoets voldoet aan alle voorwaarden uit het taaltoetskader. Zo moet de toets alle onderdelen (lezen, spreken, luisteren en schrijven) bevatten en aansluiten bij het Europees Referentiekader voor de Talen (ERK). Voor inschrijving in het Rbtv is ten minste C1-niveau van het ERK vereist. Voor de Uitwijklijst gaat het om ten minste B2-niveau van het ERK. Ook de toetsers moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bureau Wbtv accepteert het resultaat van een toets alleen als het van een aangewezen deskundige afkomt.

Een verzoek indienen

Bureau Wbtv kan op verzoek van de deskundige zelf of op verzoek van een tolk/vertaler een deskundige aanwijzen. Vindt u iemand die uw taalbeheersingniveau kan vaststellen? Dan kunt u Bureau Wbtv verzoeken om diegene als deskundige aan te wijzen. Dat doet u schriftelijk en goed onderbouwd. Geef daarbij duidelijk aan om welke toets het gaat (bijvoorbeeld “Spaans C1-niveau”).

Meer informatie

U vindt hier alle informatie over de criteria en de procedure voor het aanwijzen van een deskundige. Hier leest u welke deskundigen nog meer aangewezen zijn. Heeft u vragen, neem dan contact op met Bureau Wbtv via [email protected] of telefoonnummer 088-7871920.